A kertépítés művészete

Mutasd a kertedet, megmondom, ki vagy – a kertépítés szerepe

Ki ne vágyna olyan csodálatos kertre, melyben különböző színekben pompázó virágok, és ízlésesen kialakított pihenőhelyek vannak? A szépen gondozott kert nem álom, és a kertépítés alkalmazásával stílusos oázissá lehet varázsolni a legegyszerűbb területet is. A kert a család egyik fontos életterülete, amely feltöltődést, kikapcsolódást nyújthat. Alkalmas kell, hogy legyen több funkcióra is; akár nyüzsgő összejövetelekhez, akár csendes megpihenéshez. Egy szép kertben jól esik gyönyörködni, az illatok színek, formák harmóniája egyedülálló élményt nyújthat. Mivel a kert kialakítása évekre, évtizedekre szólhat, jó, ha figyelmet fordítunk a gondos kertépítésre, és a megfelelő kialakításra, ami mindennek az alapja. Jó előre eldönteni, hogy milyen praktikus elemeket szeretnénk, és melyek azok a növények, melyeket mindenképpen a kertben akarunk látni.

Kertépítés: az álomtól a megvalósításig

Kert építése - kivitelezéseA kertépítés nem csupán egyszerű tervezés, fontos szerepet kap benne a szépérzék és a stílus. A szakember feladata, hogy olyan kertet alakítson ki, melyben a látvány párosul a funkcionalitással, az ízlés a gyakorlatiassággal. A különböző fajtájú növényeket többféle szempont alapján lehet csoportosítani. A színek és a formák természetesen meghatározóak a kertépítésben. Fontos egy adott rendszer kialakítása a látvány, a funkció és a növények igényei alapján, valamint a telek elhelyezkedése, és adottságai. A kertépítés során több tényezőt is figyelembe kell venni; a tulajdonos ízlése, és elképzelése természetesen az egyik fő kiindulópont. A kertnek illeszkednie kell a ház stílusához, és a lakók igényeihez egyaránt. A jól kialakított kert nem csupán szép, de egyben hasznos is. Akár kis, akár nagy területről van szó, az ideális helykihasználás szintén fontos szempont. Egy kis kert nyújthatja a tágas tér érzetét, miközben egy nagy a zsúfoltét. Ezért fontos, hogy jól megtaláljuk az arányokat, és a hangsúlyokat. A harmónia nem csak a szemet gyönyörködteti, de a lelket is megnyugtatja. Emellett figyelembe vehetjük az aktuális trendeket,  az éppen népszerű növényeket, és kertészeti megoldásokat is. A kertépítés során szintén fontos, hogy a kert hosszú távon is könnyen fenntartható legyen. Senki nem akar egész nap a kerttel foglalkozni, ezért jó, ha az egyszerűen és egyben praktikusan gondozható. Ebben rengeteg technikai, és gyakorlati megoldás nyújthat segítséget a tulajdonosok számára. A befektetett energia természetesen elengedhetetlen, de ennek eredményeképp olyan kertünk lehet, melyben bármikor jó megpihenni, és minden évszakban a maximális feltöltődést nyújtja. Egy szépen kialakított kert a pihenés, és a feltöltődés helye is egyben.

Kertépítés lépésről lépésre

Természetesen sokkal egyszerűbb az építkezés során a kezdeti lépésekben megtervezni, és kialakítatni a megfelelő kertet, így a házat és a hozzá kapcsolódó környezetet egységes egészként kezelni. A kertépítés része a megfelelő elemek kialakítása, a növények fajtájának, pontos helyének megtervezése, és a jól működő öntözőrendszer beépítése. Az is előfordulhat, hogy egy már meglévő kertet szeretnénk átalakítani. Ez szintén megoldható, viszont fontos, hogy szakemberhez forduljunk. Emellett szempont az is, hogy az elképzeléseink reálisak legyenek, ugyanakkor a fantáziánknak is nyugodtan teret engedhetünk. Egy szép kert sokáig örömet okozhat, és évekig, évtizedekig kedvünket lelhetjük benne. Akár egyszerű, átlátható, akár buja, és sokszínű kertre vágyunk, a kertépítés során az elképzelések széles köre megvalósítható.


This entry was posted in Érdekességek, Kertépítés and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.