Az örökzöld divat: a sziklakert

Meglepő formák és méretek a sziklakertben

Egy jól és ötletesen kialakított, dekoratív sziklakert a kert dísze lehet. Minden esetben jó választás a sziklakert kialakítása, mely változatos formáival és egyedülálló megjelenésével vonzza a tekintetet. Rendkívül változatos alakzatok hozhatók létre, melyekbe számos fajta növény ültethető.  A lehetőségeknek szinte csak a fantázia szab határt: lehet egyszerű, vagy színpompás, szimmetrikus, vagy éppen asszimetrikus. Egy jól kialakított sziklakert különleges és szép is egyben, amely sokféle növénynek adhat helyet. A jól kiválasztott forma, és a megfelelően párosított növények különlegessé varázsolhatják a legegyszerűbb kertet is. A sziklakert többféle méretben kialakítható, ezért gyakorlatilag bármilyen kertben létre lehet hozni. Akár kis, akár nagy területről van szó, mindegyikhez remekül passzol. Az igényes növénykiültetés és a változatos sziklák egyediségről és stílusról tesznek tanúbizonyságot. Egy egyszerű terület is teljesen más hatást kelt, a megfelelően kialakított sziklakerttel. Nem véletlen, hogy ennyire népszerű, hiszen némi ötletességgel, és befektetéssel igazán különlegessé és színvonalassá varázsolhatja a kertet.

A dekoratív kert nélkülözhetetlen eleme: a sziklakert

sziklakert tervezés építésA sziklakert a szokatlan formák, és különleges növények párosításával egyedi vizuális és esztétikai élményt nyújthat, azonban ebben az esetben is igaz, hogy a kevesebb néha több. Azaz nem kell túlzásba esni, hiszen a harmónia alapja a mértékletesség. Az ideális méret és forma kertenként eltérő; a sziklakert többféle méretben kialakítható. Fontos, hogy az a kerttel egységet alkosson, és ne különüljön el tőle. A legjobb helyet a sziklakert számára nem biztos, hogy elsőre könnyű megtalálni, ezért jó, ha szakember segítségét vesszük igénybe. A legideálisabb, a kert kialakítása előtt, annak részeként megtervezni azt. Így a kerttervezésnél kézenfekvő lesz, és biztosan a legjobb helyre kerül. Természetesen a sziklakertet utólag is ki lehet alakítani, gyakorlatilag bármilyen kertben, és területen. Fontos ebben az esetben is a területi adottságok felmérése, és az igényes kivitelezés.

Hagyomány, és művészi kialakítás a sziklakert építésben

A sziklakert építésnek hosszú időre visszanyúló hagyománya van, amely Kínában, és Japánban ered.  Mai napig sem vesztett népszerűségéből, ami nem véletlen, hiszen egy olyan esztétikus és dekoratív elem, mely bármilyen kertet színesebbé, és érdekesebbé tesz. Előnye, hogy kis területet is különlegessé varázsolhatunk általa. Egy dekoratív sziklakert egyszerre áraszt stílust, harmóniát és igényességet. Lehet kombinálni tóval, vagy egyéb vizes elemmel, de önmagában, a kert részeként is kialakítható egy lankásabb területen. Lehet nagy helyen elterülő, vagy egy kisebb intim hatást keltő zugban kialakított rész is, és árnyékos, félig napos, vagy akár napos területen is. Számos típusú növény ültethető a sziklakertbe. A kövirózsa az egyik legkedveltebb sziklakerti növény, de emellett kerülhet bele egyéb eltérő méretű és fajtájú, futó, és apró virágú növény is. A lehetőségek tehát sokfélék a kialakítás során, melyek teret engednek a fantáziának és az alkotó kedvnek. Természetesen fontos, hogy az egy helyre telepített növényeknek hasonló igényeik legyenek, pl vízigény, táptalaj stb. szempontjából. Gondozása nem igényel nagy szakértelmet, vagy sok energiát; viszonylag könnyen fenntartható. A sziklakert örök divat, mindig népszerű, mivel akár nagyobb felületeket, teraszokat is látványosan lehet díszíteni vele. Egy dekoratív sziklakert minden stílusú házhoz illik; legyen régebbi, vagy modern, és minden kertnek emeli a megjelenését.


This entry was posted in Érdekességek, Kert and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.