Kerttervezés: a minőségi és dekoratív környezet szolgálatában

Kerttervezés: kreativitás és ésszerűség

A kert kialakítása, és a kerttervezés ma már túlmutat a növények véletlenszerű elültetésén. A jó és átgondolt tervezéssel az elképzelések és ötletek megvalósíthatóak, és kivitelezhető olyan módon, hogy a terület megfeleljen többféle funkciónak, emellett esztétikus és dekoratív is legyen egyben. A színek és formák változatossága gyönyörködteti a szemet, és egy szépen kialakított kert ideális pihenőhely. Azonban ahhoz, hogy olyan legyen, amilyennek a tulajdonosa megálmodta, szakszerű és pontos tervezésre és kivitelezésre van szükség. A gyakorlatban ez többek között az ésszerű, és a környezethez igazodó kompromisszum kész tervezésen alapul.  A folyamat kiindulópontja a jó terv kialakítása, amely természetesen a tulajdonossal egyeztetve történik. Lépésről-lépésre lehet eljutni az elképzeléstől a megvalósításig a modern és ésszerű kerttervezés folyamata során. Vannak olyan szakmai szempontok, melyeket mindenképpen figyelembe kell venni, de sok múlik az alkotó és kreatív fantázián is. Mindezek együttesen hozzájárulnak a tökéletes végeredményhez.

Kerttervezés: a számítógépes tervezéstől a kivitelezésig

Kert tervezés BudapestA jó kerttervezés az alapja annak, hogy olyan kert készüljön, amely megfelel minden várakozásnak és elképzelésnek. Érdemes erre nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen meghatározza az egész folyamatot, és a végeredményt, mely egy kert esetén akár több évre vagy évtizedre is szólhat. Egy jó kert nem csupán szép, de egyben az ésszerű kertterv szabályain alapul. Ez magában foglalja a környezethez igazodó tervezést, vagyis annak kidolgozását, hogy a növények, és a kert kialakítása megfeleljen a talaj-, és domborzati viszonyoknak, az időjárásnak, valamint a természetes és mesterséges környezeti elemeknek. A modern számítógépes tervezésnek hála, ma már három dimenzióban elkészülhet a kert látványterve, amely több oldalról megtekinthető, és virtuálisan bejárható. Így a kerttervezés elejétől kezdve nyomon követhető, hogy az elképzelések megvalósíthatók-e, és a kert, annak elemeivel és a környezettel pontosan hogy fog kinézni a gyakorlatban. Az esetleges hibák ezért már ekkor kiküszöbölhetőek. A domborzati viszonyok és a ház elhelyezkedésének, adottságainak figyelembe vétele nélkülözhetetlen a kompromisszum kész tervezés során. A kerttervezés komplex munka, mely esetében tehát több szempontot kell figyelembe venni. Ehhez járul hozzá a modern számítógépes technika, a kreatív alkotói munka, amelyek segítségével az elképzelések kidolgozása új formát ölthet.

A klasszikustól a modernig: a kerttervezés kulisszatitkai

A kerttervezés egy ötletből indul ki, majd a számítógépes tervezés során át a földmunkákig, és a növények elültetéséig meghatározza a folyamat menetét és a végeredmény kialakítását. Jó, ha a kert többféle funkciónak és elvárásnak megfelel. Egyrészt fontos hogy tükrözze a tulajdonos személyiségét, stílusát és ízlésvilágát. A kert emellett a pihenés, és a szabadidő eltöltésének színtere, mely családi eseményeknek is teret adhat. Az esztétikai élmény, a praktikusság, és a funkcionalitás egyaránt szempont a kerttervezés során. Az aktuális elvárások, trendek is meghatározhatja a tervezés folyamatát, és a végső forma kialakítását. Ebben nagy szerepe van az egyéni ízlésnek, és az igényeknek, elvárásoknak. Természetesen vannak adottságok, melyeket sok esetben nem lehet kikerülni, azonban mindegy, hogy mekkora a terület, és milyen a kert, számos elképzelés és öltet megvalósítható változatos stílusban és formában.  Akár klasszikus, akár modern kertre vágyunk, egy biztos: a jó kerttervezés végeredménye a tökéletes kert, amely a tervező büszkesége, és a tulajdonos öröme is egyben.


This entry was posted in Érdekességek, Kerttervezés and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.